Przedszkole im.Juliana Tuwima w Opolu
 

 

W naszym przedszkolu dzieci mają zapewnione smaczne, zdrowe i urozmaicone posiłki. Potrawy przygotowywane przez naszą kuchnię są zgodne z normami żywieniowymi, dostosowane do upodobań dzieci oraz kolorowo i estetycznie podawane. Rodzice, na bieżąco, mają wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci jedzą ile chcą. Posiłki nie są limitowane. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania dań, ale nie zmuszają do jedzenia. W czasie wspólnie spędzonych przy jedzeniu chwil dbamy o przekazanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole oraz umiejętności posługiwania się sztućcami. 

Zapewniamy cztery posiłki dziennie:

  • śniadanie – 8.30
  • II śniadanie – 10.30
  • zupa – 11.30
  • II danie – 14.00

 

Jadłospis

21 październik - 25 październik 2019

 

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II Danie

Poniedziałek

21.10. 

Pasta z tuńczyka z białym serem i ogórkiem kiszonym, chleb pszenno-żytni i dyniowy, masło, kawa inka z mlekiem.

/1,3,4,7/

  Jabłka, kaki.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z  ziemniakami na wywarze mięsnym. 

/1,6,7,9,10,11/

Buchty na parze z musem truskawkowym, marchewka do schrupania, kompot  owocowy.

/1,3/

Wtorek 

 22.10.

 

  Ser żółty, ogórek zielony, kiełki, chleb pszenno-żytni i razowy, masło, herbata owocowa z cytryną i imbirem. 

/1,7/

Budyń waniliowy.

Krupnik z kaszą jęczmienną, zabielany.

/1,6,9,10,11/

Pieczeń rzymska drobiowa, ziemniaki, bukiet warzyw z wody, kompot owocowy.

/1,7/

Środa

 23.10.

Polędwica sopocka, sałata, pomidor, chleb pszenno-żytni i orkiszowy, masło, kakao. 

/1,7/

 

Jabłko, gruszki. 

/1/

Fasolowa z ziemniakami na wywarze mięsnym. 

/1,3,6,7,9,10,11/

 Kasza bulgur z jogurtem malinowym i nasionami chia,  kompot owocowy. 

/1,3,7/

Czwartek

24.10.  

Zupa mleczna z makaronem i rodzynkami, miód, chleb pszenno-żytni i dyniowy, marchewka do schrupania. 

/1,3,7/

 Jabłko, chrupki kukurydziane.

Szpinakowa z ryżem i jajkiem na wywarze warzywnym.

/1,6,7,9,10,11/ 

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną, marchewka do schrupania, kompot owocowy. 

/1,3,7/

Piątek

25.10.

Pasta ze śledzia w pomidorach z ogórkiem kiszonym, chleb żytnio-pszenny, masło,  kawa inka z mlekiem. 

/1,7/

Banany, jabłka.

/1,7/ 

Rosół  drobiowy z makaronem  i natką pietruszki.

/1,6,9,10,11/ 

Risotto z warzywami /marchewka, fasola, kukurydza, groszek/, kompot owocowy. 

/1,4,7/


WSZYSTKIE NAPOJE SŁODZONE SĄ NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM.

NIEOGRANICZONY DOSTĘP DO WODY ŹRÓDLANEJ Z DYSTRYBUTORÓW

W NAWIASACH PODANE SĄ ALERGENY

 
Używamy cookies w celu prowadzenia anonimowych statystyk oraz w celu prawidłowego działania strony. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w twojej przeglądarce. Zrozumiałem. Nie pokazuj więcej tej informacji.