Przedszkole im.Juliana Tuwima w Opolu
 

 

W naszym przedszkolu dzieci mają zapewnione smaczne, zdrowe i urozmaicone posiłki. Potrawy przygotowywane przez naszą kuchnię są zgodne z normami żywieniowymi, dostosowane do upodobań dzieci oraz kolorowo i estetycznie podawane. Rodzice, na bieżąco, mają wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci jedzą ile chcą. Posiłki nie są limitowane. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania dań, ale nie zmuszają do jedzenia. W czasie wspólnie spędzonych przy jedzeniu chwil dbamy o przekazanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole oraz umiejętności posługiwania się sztućcami. 

Zapewniamy cztery posiłki dziennie:

  • śniadanie – 8.30
  • II śniadanie – 10.30
  • zupa – 11.30
  • II danie – 14.00

 

Jadłospis

9 grudzień - 13 grudzień 2019

 

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II Danie

Poniedziałek

9.12. 

Sałatka z makreli z jajkiem i serem żółtym, cebulą i ogórkiem kiszonym, chleb pszenno-żytni i orkiszowy, masło, kawa inka z mlekiem.

/1,7,4/

 Jabłka, mandarynki.

Grochowa z ziemniakami i mięsem. 

/6,1,9,10,11,3/

Naleśniki z białym serem i musem truskawkowym, sok wiśniowy, marchewka do schrupania.

/1,7,3/

Wtorek 

 10.12.

 

   Musli na mleku, chałka, masło, miód, papryka do schrupania. 

/2,3/

Kiwi, chrupki kukurydziane.

 

 Ogórkowa z ryżem, zabielana.

/1,6,7,9,11/

Kotlet schabowy panierowany w płatkach owsianych, ziemniaki pure, mizeria, kompot owocowy.

/1,3,7/

Środa

 11.12.

Szynka z kotła, pomidorki, szczypiorek, chleb pszenno-żytni i razowy, masło, kakao. 

/1,7/

 

Jabłka, banany.

 

 

Krupnik z kaszą jęczmienną i mięsem, zabielany. 

/1,6,7,9,11/

 Jajko w sosie chrzanowym, ziemniaki pure, sałatka z buraczków, kompot owocowy. 

/1,7/

Czwartek

12.12.  

 Ser żółty, ogórek zielony, kiełki /brokuły, jarmuż, rzodkiewka/, chleb pszenno-żytni i graham, masło, kawa inka na mleku. 

/1,4,7/

 Jabłka.

Krem z brokułów, zabielany.

/1,6,7,9,10,11/ 

Pieczeń z indyka w sosie własnym, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa z wody polana masłem z bułką tartą, sok jabłkowy. 

/1,3,7/.

Piątek

13.16.

   Makrela wędzona z białym serem i szczypiorkiem, ogórek kiszony, chleb żytnio-pszenny, masło, herbata z cytryną i imbirem.

/1,7,4/

 

 Jogurt naturalny z truskawkami.

/7,3/ 

Rosół z makaronem i zieloną pietruszką. 

/1,6,7,9,10,11/ 

 Risotto z warzywami /marchewka, cebula, groszek, fasolka/, kompot owocowy.

/1,3,7/


WSZYSTKIE NAPOJE SŁODZONE SĄ NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM.

NIEOGRANICZONY DOSTĘP DO WODY ŹRÓDLANEJ Z DYSTRYBUTORÓW

W NAWIASACH PODANE SĄ ALERGENY

 
Używamy cookies w celu prowadzenia anonimowych statystyk oraz w celu prawidłowego działania strony. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w twojej przeglądarce. Zrozumiałem. Nie pokazuj więcej tej informacji.