Przedszkole im.Juliana Tuwima w Opolu
 

 

W naszym przedszkolu dzieci mają zapewnione smaczne, zdrowe i urozmaicone posiłki. Potrawy przygotowywane przez naszą kuchnię są zgodne z normami żywieniowymi, dostosowane do upodobań dzieci oraz kolorowo i estetycznie podawane. Rodzice, na bieżąco, mają wgląd do aktualnego jadłospisu. W czasie posiłków dzieci jedzą ile chcą. Posiłki nie są limitowane. Wychowawcy zachęcają dzieci do kosztowania dań, ale nie zmuszają do jedzenia. W czasie wspólnie spędzonych przy jedzeniu chwil dbamy o przekazanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole oraz umiejętności posługiwania się sztućcami. 

Zapewniamy cztery posiłki dziennie:

  • śniadanie – 8.30
  • II śniadanie – 10.30
  • zupa – 11.30
  • II danie – 14.00

 

Jadłospis

24 luty - 28 luty 2020

 

Śniadanie

II Śniadanie

Zupa

II Danie

Poniedziałek

24.02. 

Makrela z białym serem, chrzanem i ogórkiem kiszonym, chleb graham i pszenno-żytni, masło, kawa zbożowa z mlekiem.

/1,4,7/

 Jabłka, pomarańcze.

Kapuśniak z ziemniakami     i mięsem. 

/1,3,6,9,10,11/

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, sos waniliowy, marchewka do schrupania, kompot owocowy.

/1,3,7/

Wtorek 

 25.02.

 

  Kasza manna z rodzynkami na mleku, chleb wiejski, masło, dżem, papryka do schrupania. 

/1,7/

Kiwi, jabłka.

 

 Jarzynowa z makaronem.

//

Kluski śląskie z mięsem, sałatka z kapusty czerwonej, kompot owocowy.

//

Środa

 26.02.

Ser żółty, sałata lodowa, pomidory, chleb pszenno-żytni i błonnikowy, masło, kakao.

/1,7/ 

 

Kisiel żurawinowy z truskawkami.

 

 

 

Barszcz czerwony z fasolą, ziemniakami, mięsem i śmietaną.

 /1,6,7,9,11/

 Ziemniaki pure, jajko sadzone, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.

/1,7/

 

Czwartek

27.02.  

 Pasta z sera białego i szpinaku, chleb pszenno-żytni i graham, masło, kawa zbożowa z mlekiem.

/1,4,7/

 Jabłka, mandarynki.

Krupnik z ziemniakami i śmietaną.

/1,6,7,9,10,11/ 

Pieczeń rzymska drobiowa w sosie pomidorowym, kasza gryczana, fasolka szparagowa z masłem, kompot owocowy. 

/1,3,7/

Piątek

28.02.

Pasta z cieciorki z suszonymi pomidorami, chleb wiejski i błonnikowy, masło, herbata z cytryną i imbirem.

/1,4,7/   

 

Jogurt naturalny z jagodami.

/3,7/  

Rosół drobiowy z zacierką i zieloną pietruszką.

/1,6,7,9,10,11/ 

Miruna pieczona w ziołach, ziemniaki z koperkiem, ogórek kiszony, kompot owocowy.

/1,3,4,7/ 


WSZYSTKIE NAPOJE SŁODZONE SĄ NATURALNYM MIODEM PSZCZELIM.

NIEOGRANICZONY DOSTĘP DO WODY ŹRÓDLANEJ Z DYSTRYBUTORÓW

W NAWIASACH PODANE SĄ ALERGENY

 
Używamy cookies w celu prowadzenia anonimowych statystyk oraz w celu prawidłowego działania strony. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia w twojej przeglądarce. Zrozumiałem. Nie pokazuj więcej tej informacji.